Ook jij eet al insecten

Ook jij eet al insecten… Wellicht zonder dat je het weet?!

Dus nog los van die ene vlieg die in je bord soep belandt, zijn er behoorlijk wat insectendeeltjes vermalen door je voorverpakte voedsel. Wij eten per jaar zo’n 500 gram insecten die in bewerkt voedsel zitten. En dat is heel normaal. Er zijn zelfs afspraken over gemaakt met de levensmiddelenindustrie over hoeveel insectendeeltjes een bepaald product mag bevatten. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om alle insecten te verwijderen uit fruit en (blad)groenten. Daarom mag bijvoorbeeld volgens de officiële richtlijnen in de Verenigde Staten onderstaande producten insecten bevatten:

 • Diepvriesbroccoli > 60 bladluizen;
 • 200 gram tomatenketchup > 3 fruitvlieglarven;
 • 25 gram kerriepoeder > 100 insectenfragmenten;
 • Blikje 100 gram paddestoelen > 74 mijten;
 • 1 ons vijgenpasta > 13 insectenhoofdjes
 • 1 ons rozijnen > 34 fruitvliegjes

Hoe roze koeken roze worden...
Ooit wel eens bij stil gestaan dat er eten in jouw plaatselijke super ligt dat bewust van insecten gemaakt is? Je wel eens afgevraagd hoe roze koeken zo roze komen? De kleurstof wordt gemaakt van schildluizen die leven op cactussen in Peru en inmiddels ook gekweekt worden op bijv. Lanzarote. En dat is goede handel: deze insecten kosten namelijk 30 euro per gram, en zijn daarmee meer waard dan goud!

E120
insecten-eten-roze-koekenOja, en niet alleen roze koeken worden gemaakt van luizen, rode M&Ms en aardbeienyoghurt, milkshakes ook trouwens. Nieuwsgierig naar de kleurstof E120 ofwel karmijnrood: bekijk de uitzending van De Kinderen van de Keuringsdienst

E904
Een harsachtige afscheidingsproduct van de kleine lakschildluis (of de commercieel gekweekte boomluis) die voornamelijk voorkomt op diverse boomsoorten in India en omringende landen.

In voedingsmiddelen wordt het glansmiddel E904 gebruikt als waxcoating bij fruit, bonbons en suikergoed. In de farmaceutische industrie wordt het gebruikt om medicijnen maagzuur-resistent te maken en geschikt te maken voor vertraagde afgifte van de capsule-inhoud.


Share

35 thoughts on “Ook jij eet al insecten

 1. Pingback: Zonder dat je het weet eet jij dit ook! – Net iets verder dan alleen een hapje

 2. ik heb een kilootje chapulines (kleinere krekelsoort) uit mexico megenomen en een zakje chicatana mier..zelfs die chicatana mier is heel duur daar, 5000 pesos voor een kilo..dat is over de 200 euro.. ze zijn seizoengebonden beiden maar de chicatanamier komt maar 1x per jaar met de eerste regenval naar buiten.. voor de liefhebber..Ik verkoop het.

 3. Pingback: Vlees & bloedgroep O en A – Bloedgroep O & A

 4. Nu weet ik waarom fruitvliegen massaal in de lege pastasaus fles kruipen….ze ruiken dat er al fruitvliegen in zaten!
  Wie heeft die term fruitvliegen toch bedacht? Fruitvliegen eten alles dat eetbaar is, niet alleen fruit.

 5. let op spoiler alert
  Wie eet er m&m’s? Dan weet je dat ze zo glanzen.
  Dat laagje glans op je m&m’s is afkomstig van lieveheersbeestjesvleugeltjes!
  Want lieveheersbeestjesvleugeltjes glanzen.
  En in veel meer voedsel dat je in de supermarkt koopt bevat insecten speur er de ingrediëntenlijst en die E-nummers maar op na.

 6. Inderdaad, gemiddeld eten we meer dan 300 gram insecten per jaar ! Per persoon!

  In tomatensaus zitten veel insecten; het kan geen kwaad hoor, die beestjes worden vermalen en gekookt en er blijft bijna niets meer over. Ook in verse groente zitten veel insecten, larven of eitjes, die eten we dan gewoon op.

  Nogmaals; het kan geen kwaad en het is nog voedzaam ook.
  Alleen inderdaad de veganisten…. mmmh…. die kiezen er voor om niets wat dierlijk is te gebruiken….. een puntje om over na te denken. 😉

  .

 7. Hoi allemaal een paar tips als je denkt het niet meer te kunnen eten:
  1.HET IS GEZOND!!!!
  2. HET ETEN WAT JE EET IS TOCH LEKKER?
  3.EN ALLEEN OMDAT ER EEN INSECTJE IN ZIT EET JE HET NIET MEER TERWIJL JE HET TOCH AL HEBT GEGETEN EN HET IS TOCH LEKKER NOU DAN JE KAN HET GEWOON ETEN PUNT UIT.
  PSS.IK WIL GEEN BOZE REACTIES MAAR DIT WAS GEWOON MIJN MENING

 8. Dat er af en toe insekten in groenten kunnen voorkomen , oke.
  maar dat bewuste meelwormen koekjes hoef ik niet te eten.
  ik hoop niet dat zulke koekjes van meelwormen niet bij de supermarkten in de schappen liggen.
  zowel, hoe herken ik ze dan?
  Of geven ze dat niet aan?

 9. Erg smakelijk klinkt dit verhaal niet maar ik leef al 74 jaar en heb zeker al bvb veel rosé koeken gegeten! Dus ik zeg gewoon door gaan en eet smakelijk!

  • Waarom niet bij nadenken? Wat maakt insecten voor jou vies? Ze zijn onder de strengste regels geproduceerd, waarschijnlijk strenger dan menig ander product. Dus er kan niks verkeerds mee zijn, het enige wat jou tegenhoudt, zijn je gedachten. Wat van die gedachten maakt het voor jou vies?

   • Ik ben het met je eens. Ik vind de aanblik van een kippen- of koeienlijk eigenlijk zelfs minder fris dan die van een dood insect.

 10. In roze koeken en fristi zit luis en insect ok dat is waar maar in tomatenketchup en bronolie en saus zit echt geen insect ik heb het opgezocht op internet sites dit is de enige site waar ik dit zie vertel maar geen onzin u maakt mensen alleen maar bang

  • haha je denkt toch niet dat alles zo goed gecontroleerd wordt zodat elk beestje eruit is. Dan zou je eten heel veel duurder worden. Ik denk dat je dat even moet beseffen en dat je dan weet dat je dat inderdaad altijd al insecten eet.

  • Inderdaad Esmee.

   Maar daardoor moet je bij jezelf toch juist denken dat het helemaal geen kwaad kan om insecten te eten. Je doet het al (onbewust) en het is niet slecht voor je, niet vies en sterker nog, erg gezond! Dus Milan!

  • Goed lezen Milan. Het gaat erover dat niet ALLE insecten(deeltjes) uit producten gehaald kunnen worden. Daarom is er een richtlijn hoeveel insecten(deeltjes) een product maximaal mag bevatten. Niet dat insecten worden gebruikt om deze producten (broccoli, tomatenketchup etc.)te conserven, kleuren etc,

   • Precies. Helemaal onschadelijk is het niet, er schijnen aanwijzingen te zijn dat mensen die allergisch zijn voor chocolade eigenlijk allergisch zijn voor de stukjes gemalen kakkerlak die erin zitten.

 11. Als in vrijwel alle uit groente of fruit verkregen producten insecten(deeltjes) zitten. Is het dan wel mogelijk om vegetarisch te eten?

  • Haha! Zo had ik er nog niet over nagedacht, maar wat is goede reactie :P!

   Zo worden de vegetariers wel even voor lul gezet, door nota bene zichzelf haha :P. Alleen groenten eten, waar dus de meeste insecten inzitten, en nu insecten ook als niet vegetarisch bestempelen

   • Ik voel me niet voor lul gezet. Het gaat erom of je vrijwillig vlees eet en doelbewust een dier laat doden omdat je het lekker vindt smaken. Dat doe ik niet. De essentie van vegetarisme is dat je dierenleed wilt voorkomen, het milieu wilt ontzien enz. Je kunt nooit 100% diervriendelijk zijn. Zelfs als je je eigen moestuin hebt, je eigen graan maalt enz. enz. zul je schuldig zijn aan de dood van insecten want anders vreten ze je oogst op.

   • Whahah wat hebben jullie mensen toch tegen vegans en vegatariers jaloers? dat wij iets kunnen wat jullie niet kunnen? Wij willen gwn niet meewerken aan een systeem dat dieren uitbuit waar jullie lozers wel aan meewerken en dan je zelf nog dierenliefhebbers noemen ook😂
    Anyways je kunt er zo te lezen dus niet alles aan doen om beesjes te vemijden met eten zoals jullie lezen!! Maar wel zoveel mogelijk je best doen om te het vermijden (als vegan)maar vind het ook nog is een smerige gedachte dat dit allemaal verwerkt is in het eten bah!!!

  • Kan gebeuren denk. Het zal aannemelijk veel meer zijn. Namelijk de insecten die in sla zitten kennen helemaal niks die zijn koude omstandigheden niet echt gewend. Raar maar waar is het zo.

  • Vegetariërs mogen gewoon vis en ei en insecten eten.
   Vegans / veganisten niet.
   Ook al is het eigen keuze in hoeverre iemand dit toepast.
   Vegans gebruiken ook geen zeepproducten en tandpasta e.d. waar dieren producten in verwerkt zijn.

 12. De door de EU goedkeurde roze kleurstof E120 of te wel karmijnrood gemaakt van uitgeperste schildluizen…puur natuur en beter dan synthetische rode kleurstoffen op basis van kankerverwekkende azo pigmenten !
  En dan te bedenken wat een ophef gemaakt werd over paardevlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *