Chefkok Carlo Cracco zet insecten op menu

De Italiaanse chefkok Carlo Cracco zet insecten op zijn menu. Een origineel staaltje haute cuisine door met sprinkhanen, larven en meelwormen aan de slag te gaan. Cracco  is er van overtuigd dat fijnproevers toe zijn aan het eten van insecten.

Carlo-Craco-Insecten-menuBekijk hier het insectenmenu van Carlo Cracco:

  • Antipasto (voorgerecht) : salade met pompoen en poeder van ‘triobolo’ wormen
  • Primo esotico (De exotische eerste gang): crème van zwarte rijst, tapijtkevers en koriander
  • Frittura a sorpresa (gefrituurde verassing) : Gebakken eidooier en gepureerde aubergine met larven
  • Acrididi Ubriachi (dronken sprinkhanen) : Sprinkhanen gestoofd in rode wijn

Carlo Craco 2 Michelin sterren
Craco is een absolute topchef, hij heeft onder andere vijf jaar gewerkt in Frankrijk, het land dat slakken tot een culinair hapje heeft gemaakt. Cracco heeft zijn eigen toprestaurant in hartje Milaan, het ‘Ristorante Cracco’ heeft twee Michelin sterren en behoort tot de beste vijftig restaurants ter wereld. Als Carlo Cracco insecten bereid, dan moeten ze wel goed smaken.

Insecten proeverijen
Hoe kwam Cracco erbij om insecten aan zijn kook repertoire toe te voegen? Was hij toe aan wat nieuws en controversieels, wat verse aandacht? Of volgt hij de trendsetters want blijkbaar is Cracco niet de eerste die het ‘insecten op je bord’ idee omarmt. Het museum voor Natuurwetenschappen in Bergamo (Museo Civico di Scienze Naturali Enrico Caffi) organiseert proeverijen toegewijd aan de entomologie. Een heel repertoire aan insecten komt voorbij tijdens zo’n insectenproeverij en voor elk insecten recept wordt zelfs een passend wijnadvies gegeven.

Vroeg of laat
Cracco is er van overtuigd dat we insecten prima aan ons dieet kunnen toevoegen. Hij poseert voor de omslag van het magazine Wired (De Italiaanse uitgave) met zijn koksmuts vol sprinkhanen op zijn hoofd (zie foto artikel). Insecten zijn lekker klaar te maken en bovendien gezond. Carlo Cracco is helemaal klaar om insecten op ons menu te zetten. En als het aan ons het ligt, prik ook jij vroeg of laat met je vork in een gebakken larf of een gefrituurde sprinkhaan. Buon Appetito!

Zelf aan de slag met insecten recepten
Bekijk hier ook heerlijke recepten met meelwormen of lekkere  recepten met sprinkhanen of hier enkele andere recepten met verschillende insecten.

Tip: Insectenkookboek bekijken en eventueel direct online kopen. Dit kookboek bevat heerlijke recepten, maar ook tal van wetenswaardigheden en interviews met topkoks en kwekers. Het vertelt o.a. hoe je insecten bewaart en klaarmaakt.

(Bronnen: dissapore.com/ creativoquantobasta.it/ wired.it/ ted.com/ ristorantecracco.it)

Share

1 thought on “Chefkok Carlo Cracco zet insecten op menu

  1. Introduceerde meelwormen als verrassing op een verjaarsfeestje met andere hapjes. We hebben avontuurlijkevrienden, die er allemaal wat van gegeten hebben. Reacties van: “lekker! , tot mwaah!! Het is niet mijn ding” .
    Dan de prijs, 6 euro voor een doosje? Jeetje, dat doe ik dus maar een keer!
    Jammer dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *