Fruits de Terre vs Fruits de Mer

Vreemd genoeg smikkelen we wel van ‘fruits de mer’ zoals garnalen, zeeslakken, schelpdieren en andere zogenaamde ‘vruchten uit de zee’ en gruwelen we bij het idee van eten van ‘fruits de terre’ zoals wormen, kevers en sprinkhanen en andere ‘vruchten van de aarde’

Waarom eten we eigenlijk zeevruchten en is dit wel zo gezond / duurzaam als ons dat wordt verteld? Het is een moeilijke boodschap, want nu veel mensen eindelijk beginnen te begrijpen waarom we de vleesconsumptie moeten minderen, of eigenlijk liever stoppen, komt nu ook vis zwaar onder vuur te liggen… Onderstaande dus weer redenen genoeg om over te gaan op insecten eten!

Tien redenen om geen vis, visolie en/of andere visproducten (meer) te eten volgens David Takayoshi Suzuki, Canadees geneticus en milieuvoorvechter – houder van 22 eredoctoraten.

  1. Overbevissing,
  2. Bijvangst,
  3. Duurzaamheidslabels,
  4. Haaienmoord en tonijn,
  5. Kweekvis en mangrovebossen,
  6. Vervuiling,
  7. Gifstoffen in vis,
  8. Voedselvergiftiging,
  9. Verzuring: CO2 en O2,
  10. Dierenwelzijn

Jaarlijks worden tussen de 1 en 3 triljoen dieren in de zeevisserij gevangen, die alle een verschrikkelijke dood sterven. Dieren die voor consumptie gedood worden, behoren volgens Europese wetgeving binnen één seconde te sterven, of zodanig verdoofd zijn dat zij van het sterven niets merken. Dat dit in de praktijk helaas lang niet altijd het geval is, is treurig, maar er bestaat tenminste wetgeving hierover. Helaas geldt deze regelgeving niet voor vissen. Vissen voelen wel degelijk pijn en ondergaan angst en stress, op min of meer dezelfde wijze als vogels en zoogdieren dat doen. Vissen hebben een groot probleem: zij kunnen niet van zich laten horen c.q. schreeuwen!

(Bron: Opinie piep vandaag.nl)

Lees hier vervolgens 4 redenen om insecten te eten. Als je daarna ook overtuigd bent dan laat je eens inspireren door deze lekkere insecten recepten en ga zelf aan de slag met het koken van eetbare insecten. Fruits de terre, het vlees van de toekomst, zoals deze meelwormen als vleesvervanger in een overheerlijke pasta.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *