Insecten eten wordt gedoogd

Insectenkwekers moesten begin oktober even slikken bij het lezen van de kop ‘Brussel verbant insecten uit schap supermarkten’ op de website van de Telegraaf en op NU.nl. Uit telefoontjes van journalisten bleek dat zij dachten dat de insectenburgers en andere insectensnacks per direct uit de schappen moesten.

Eetbare insectenWat moet je doen als branchevertegenwoordiging? Wat is de strategie? De brancheorganisatie VENIK vertegenwoordigt de insectenkwekers in Nederland en hoopt hier antwoord op te kunnen geven.

Insecten eten wordt gedoogd
De verkoop van insecten in de supermarkt wordt in Nederland gedoogd door de NVWA en is dus niet illegaal. Europa wil echter dat insectenkwekers in alle lidstaten zich gaan houden aan de novel food-wetgeving. Deze EU-wetgeving verplicht voedselproducenten om voor producten zonder lange geschiedenis van veilig gebruik een dossier in te leveren over microbiologische details en mogelijke allergenen. Een kostbare en tijdrovende procedure die administratief voor kleine innovatieve bedrijven niet te doen is. Goedkeuring van de dossiers biedt de sector wel een stevige juridische basis. Men kan dan direct met de producten in heel Europa de markt op.

Niet uit de schappen
De FNLI maakt zich hard om insecten voor humane consumptie buiten de nieuwe Europese wet- en regelgeving te houden. Gelukkig is er in het nieuwe wetsvoorstel een overgangsperiode voorzien van twee jaar. Overigens is deze tijd veel te kort om de dossiers op orde te krijgen en vindt bijvoorbeeld een termijn van vier jaar een meer realistische overgangsduur , vindt de Nederlandse sector. Het goede nieuws: er is dus absoluut geen sprake van dat producten met eetbare insecten op stel en sprong uit het schap moeten.

Dit juridisch ingewikkelde dossier was niet helemaal goed in de media weergegeven en dus was zaak om consumenten te laten weten dat insectensnacks nog gewoon te koop zijn. VENIK heeft zelf proactief verschillende journalisten benaderd om het bestaande beeld te kantelen en ondertussen meteen verteld wat de voordelen zijn van het eten van insecten.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *