Entomofagie

1. entomofagie
entomofagie zelfst.naamw. het eten van insecten
Voorbeeld: `Het promoten van entomofagie is een goede zaak.`
(Bron: Wikiwoordenboek – entomofagie.)

Spelling entomofagie‘ komt nog NIET voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie en de spellingwoordenlijst van OpenTaal. Dit wil niet zeggen dat het fout gespeld is. Woorden die niet vaak worden gebruikt, encyclopedische ingangen en woordgroepen worden niet of zelden opgenomen in deze lijsten.
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/entomofagie

Entomofagie, eten van insecten, is al duizenden jaren in vele culturen te vinden. Het is geschat dat meer dan de helft van de wereld insecten eet. Je komt het vooral tegen in landen ten zuiden van de evenaar, zoals Afrika, Latijs-Amerika en in Azië. Het is een goedkope en voedingsrijke voedingsbron en voor veel mensen makkelijk in de natuur te verzamelen. Later startte de westerse mens met het eten van vlees. De westerlingen van vandaag zijn eigenlijk hun verleden vergeten. Toch zijn de insecten niet zo uitgebreid aanwezig door het koude klimaat. Bekijk hier de lijst met alle eetbare insecten.

Volgens Gene DeFoliart, een gepensioneerde professor van entomologie, is entomofagie ongetwijfeld een oude traditie. De Romeinen en Grieken aten al insecten. Plinius, een Romeinse geleerde en auteur van de eerste eeuw, schreef dat Romeinse aristocraten ervan hielden om keverlarven te eten die op meel en wijn opgelegd waren.Aristoteles, een Griekse filosoof en wetenschapper van de vierde eeuw, omschreef wanneer het de ideale tijd is om cicaden (snavel insecten die van plantensappen leven) te oogsten: “Wanneer de cicade larve zijn grootte in de grond bereikt dan noemen ze dat een nimf, hij smaakt dan het best, net voor de schil breekt.” Eerst is het mannetje het lekkerst om te eten, maar na geslachtsgemeenschap smaken de vrouwtjes beter omdat ze vol zitten met eitjes.
Het Oude Testament moedigde christenen en joden aan om sprinkhanen en kevers te eten want St. John the Baptist zei dat hij overleefde door het eten van sprinkhanen en honing toen hij in de woestijn leefde.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *