> Leesvoer > Daar komt je lunch net aangevlogen: een sprinkhaan

Daar komt je lunch net aangevlogen: een sprinkhaan

Insecten lunch sprinkhaan

Het zal je maar gebeuren. Je lunch komt letterlijk aangevlogen. Verser kun je het niet krijgen, maar kan je hem nu wel opeten?

Sabelsprinkhaan

In deze tijd van het jaar kan je regelmatig de bovenstaande groene sabelsprinkhaan tegenkomen. Van diverse lezers kregen wij de vraag of je die nu kunt eten of niet?

De sabelsprinkhaan is echter geen sprinkhaan, maar behoort tot de langsprietigen, waartoe alle krekels behoren. De familie van sabelsprinkhanen bestaat uit zeer veel verschillende soorten. Ze worden tussen de 1,5 en 7,5 cm lang en hebben vaak grote vleugels. Opvallend is de lange of stekelachtige boorbuis aan de achterzijde bij de vrouwtjes. Die wordt gebruikt om eitjes te leggen in de grond, maar is niet gevaarlijk. Ook de mannetjes laten zich niet kennen en schijnen de grootste testikels te hebben in verhouding tot de lichaamsgrootte van alle andere dieren.

De sabelsprinkhanen voeden zich met planten, maar eten ook andere insecten, als vliegen, rupsen, vlinders en insectenlarven. Ze zijn daardoor vaak nuttig, omdat ze schadelijke insecten opeten.

Insectenlunch?

Of je hem zelf kunt eten? Wij zouden adviseren om sprinkhanen bij een professionele kweker te bestellen. Dan weet je dat hij zorgvuldig gekweekt is en dat hij veilig voedsel heeft gegeten.

door Bas Godschalk
gepost op 19-09-2015
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over koken met insecten?
Vraag een kookworkshop aan!