> Leesvoer > Enorme kansen voor insectenkweek

Enorme kansen voor insectenkweek

IPIFF

Er zijn enorme kansen voor insectenkweek. In Europa ontwikkelt zich een interessante markt voor insectenkwekers en dan vooral voor diervoeding. Tot nu toe zijn de productievolumes van insectenkwekers nog klein, maar de vraag neemt sterk toe, waardoor in de nabije toekomst uitbreiding van de productie mag worden verwacht.

Nederlandse insectensector

De Nederlandse insectensector is op dit moment nog heel erg kleinschalig: er zijn zo’n 25 bedrijven actief. De meeste bedrijven kweken één soort insect, zoals meelwormen, sprinkhanen, krekels of black soldier flies. Naar schatting wordt er in Nederland in totaal 500 ton insecten (nat) geproduceerd, met een totale omzet van tussen de 3 en 7 miljoen euro. De koplopers nemen hiervan de helft voor hun rekening. Zij investeren in opschaling, mechanisering en automatisering.

Novel Food Regulation

Insecten vallen binnen de EU onder de nieuwe Novel Food Regulation, die op 1 januari 2018 ingaat. De Europese markt voor toepassing van insecten voor humane voeding is nu nog een nichemarkt. Toch groeit deze markt jaarlijks met 10 à 25% doordat de vraag naar hoogwaardige insecteneiwitten stijgt.

Pet food met insecten

Er liggen marktkansen voor de professionele pet food-industrie, want hier groeit de vraag naar speciale huisdiervoeding: honden- en kattenvoer met insecteneiwit. Verder is het mogelijk om binnen de huidige Europese wetgeving nichemarkten te ontwikkelen voor diervoeders, zoals de toepassing van insectenolie en levende insecten in pluimvee en varkensvoeders.

Wetgeving

In de komende jaren ontstaan marktkansen doordat juridische barrières voor de diervoedermarkt komen te vervallen. De internationale belangenorganisatie voor insectenkwekerijen en verwerkers (IPIFF) lobbyt in Europa voor aanpassingen in de insectenwetgeving, en verwacht ook veranderingen. In 2017 beslist de Europese Commissie over de zogenaamde ‘slachthuisverordening voor insectenkweek’. Bij een positief besluit wordt insecteneiwit toegestaan als toepassing in visvoeders. Daarnaast wordt in 2020 de TSE-wetgeving voor kippen en varkens vermoedelijk aangepast. Vanaf dat moment gaan ook de markten voor pluimvee en varkensvoeders open voor insecteneiwit.

Economisch perspectief

Nu worden er nog relatief kleine volumes insecteneiwit tegen een relatief hoge prijs geproduceerd. De verwachting is dan ook dat er binnen diervoeders eerst concurrentie plaatsvindt met vismeel of hoogwaardig eiwitextract uit sojabonen. De Europese diervoedermarkten voor viskweek, pluimvee en varkens zijn groot. Zelfs bij een lage handelsprijs voor insecteneiwitpoeder, loopt de potentiële omzet binnen enkele jaren in de honderden miljoenen.
Het investeringsniveau en de complexiteit van de kweek, in combinatie met de gewenste ketenaanpak, maakt dat alleen bedrijven die zich bij bestaande kennisdragers aansluiten, een goede kans op succes maken.

Meer informatie

Zie voor meer informatie het rapport Insectenkweek, kleine sector grote kansen op de site van ABN AMRO.

(bron: ABN AMRO en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, 08/12/16)

door Bas Godschalk
gepost op 12-12-2016
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!