> Leesvoer > Insecten kweken met de Hive in je keuken

Insecten kweken met de Hive in je keuken

LIVIN-Farms-Hive

Je wilt graag zelf meelwormen kweken. Dat kan makkelijk in een paar bakjes. Maar hoeveel leuker is het om meelwormen in een professionele meelwormenmachine te kweken en daarna te gebruiken voor je huisdieren of om zelf op te eten? Dat kan nu met de Hive en Hive Explorer.

Hive

De Hive is ontworpen door het LIVIN Farms team om eenvoudig zelf meelwormen te kweken. Je plaatst de unit op je aanrecht of tafel, steekt de stekker in het stopcontact en je kunt aan de slag. De Hive is in staat om zelf de temperatuur en luchtvochtigheid in de unit te regelen, zodat de optimale leefcondities worden gecreëerd voor de meelwormen. Met de Hive kan je ongeveer 200 tot 500 g meelwormen per week kweken.

Hoe werkt de Hive? In de kweektoren zijn verschillende verdiepingen aangebracht. Je hebt één laag met kevers en meerdere lagen met meelwormen. De kevers leggen eitjes, die in een lager gelegen bak worden opgevangen. De uitgekomen meelwormen groeien en als ze voldoende groot zijn komen ze in een lager gelegen bak terecht en groeien dan weer door. Aan het eind van de groeiketen kan je de meelwormen oogsten voor gebruik. De Hive is ontworpen om zo’n 200 tot 500 gram meelwormen per week te kweken.

Hier vind je meer informatie over de Hive.

Goed voor het milieu en het lichaam

Het eten van insecten is goed voor het milieu en het lichaam, zegt Hive-bedenkster Katharina Unger. Een derde van de landbouwgrond wordt gebruikt voor het laten groeien van voer voor vee. Ook dragen koeien bij aan de uitstoot van CO2 en methaan. De meelwormen nemen voor dezelfde productie aan voedsel maar 10 procent van de ruimte in die koeien nodig hebben. En omdat de meelwormen gevoerd worden met keukenafval, kost het geen landbouwgrond. Bovendien wordt er bij de kweek een stuk minder CO2 uitgestoten. Daarnaast zijn de wormen volgens Unger een echte superfood. Ze bevatten eiwitten die ook in rood vlees zitten en zitten vol met vitamines en enzymen. Met ongeveer 500 gram meelwormen per week kan je bij 4 tot 5 maaltijden het vlees vervangen door meelwormen.

Update 25 maart 2020

Helaas is de Hive op dit moment niet meer te koop. Gelukkig is het LIVIN Farms team bezig met een eenvoudiger en goedkopere variant, namelijk de Hive Explorer. Als hij wel weer te koop is, kan je hem hier vinden

door Bas Godschalk
gepost op 20-04-2018
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!