> Leesvoer > Sporten met insecten? Hoe doe je dat?

Sporten met insecten? Hoe doe je dat?

Insecten shake

Je ziet ze iedere dag vast wel voorbijkomen, die posts over gezond sporten en de perfecte voeding. De wereld wordt op deze manier steeds meer gedwongen om deze ‘healthy lifestyle’ als de normaal te beschouwen. We zijn bereid om daar dure proteïne shakes voor te kopen, maar wat zit daar dan eigenlijk in? Hoe is dat ‘gezonde voedsel’ in ons glas of in onze bidon terecht gekomen? Is dat een verantwoord traject? En zouden insecten een bijdrage kunnen leveren in gezonde en verantwoorde proteïne shakes? Met deze vragen zijn drie VWO 5 leerlingen van het Raayland College aan de slag gegaan en hebben ze een eigen insecten-shake gemaakt. Eline, Lotte en Cato schrijven daar het volgende over:

Probleemstelling

“In de praktijk zien we dat mensen gefocust zijn op hun eigen gezondheid. Wij willen de juiste eiwitten of mineralen binnenkrijgen, maar we denken niet na over de gezondheid van de aarde. De aarde waar we op mogen leven en waar straks ook onze kinderen op mogen leven. Denk maar eens aan het vele water dat we verbruiken of de toename van broeikasgassen in onze atmosfeer. Kan dat ook anders?

Oplossing

Het kweken van insecten stoot veel minder broeikasgassen uit dan het produceren van een stukje vlees. Daarnaast verbruiken ze zo’n 2000 keer minder water dan bijvoorbeeld een koe nodig heeft voor een klein stukje vlees.

Leuk feitje: voor 1 kg rundvlees is 2000 liter water nodig, maar voor 1 kg krekel, is maar 1 liter water nodig.

Ook is voor het kweken van insecten veel minder land nodig dan voor het kweken en produceren van vlees. Daardoor gaat het doorgeven van de energie een stuk efficiënter. Je bevindt je namelijk lager in de voedselpiramide. Hierdoor komen er minder voedselketens aan te pas waar bij iedere stap energie verloren gaat. 

Acceptatie 

Juist die beestjes waar de meeste mensen niet naar omkijken of niet naar om willen kijken. Juist dié moeten geapprecieerd worden.

Helaas worden deze beestjes nog lang niet helemaal geaccepteerd in onze maatschappij. Ze zijn maar raar, eng en vies. Dit is niet gek, want we horen van kleins af aan dat mieren bij Halloween horen, dat krekels irritant zijn en dat je het niet in je hoofd moet halen om een kever aan te raken.

Dit moet anders! Deze ‘vieze diertjes’ zitten bomvol ‘healthy lifestyle stofjes’ en zijn stukken beter voor het milieu dan vele alternatieven.

Leuk feitje: zo’n 60% van een krekel bestaat uit eiwitten!!!

Dit is natuurlijk erg handig is bij het maken van een eiwitrijke insectenshake voor na het sporten, want eiwitten herstellen onze spieren sneller en versterken het groeiproces.

Ook bevatten insecten alle 9 essentiële aminozuren. Je lichaam kan deze niet allemaal zelf aanmaken, maar ze bevorderen je herstel en sportprestatie. Niet alleen bevat een insect deze aminozuren, maar ze bevatten ook heel veel mineralen en vitaminen. Laten we weer kijken naar de krekel. Deze bevat meer calcium dan melk! Dit zorgt voor gezonde botten en spieren.

En nog een voordeeltje van het gebruiken van insectenpoeder is dat het vrij is van lactose, gluten en soja, dus is het voor veel meer mensen makkelijker te consumeren dan normale proteïne shakes.”

door Bas Godschalk
gepost op 10-03-2021
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!