> Leesvoer > Worden insecten overal op de wereld gegeten?

Worden insecten overal op de wereld gegeten?

Insecten eten

Wie eten er insecten?

In Europa is het eten van insecten nog steeds een beetje raar, maar wist je dat in ruim 100 landen insecten al gewoon op het menu staan?! Volgens cijfers eten meer dan 2 miljard mensen regelmatig bewust een portie insecten. Het zijn vooral mensen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika die er niet zo moeilijk over doen. In de tropen worden insecten bijvoorbeeld op grote schaal gegeten als seizoen product. Het gaat hierbij om rupsen, sprinkhanen, keverlarven (zoals bijvoorbeeld meelwormen), maar ook om bijen en wespen, wantsen, termieten, mieren, cicaden, en andere vliegjes.

Het is een goedkope en voedingsrijke voedingsbron en voor veel mensen makkelijk in de natuur te verzamelen. In Europa is het eten van insecten veel minder populair geweest. Dat kan ook komen door het koudere klimaat, waardoor er gewoon minder insecten voor het grijpen zijn, zoals sprinkhanen en krekels. Van de eetbare insecten leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa.

Geleedpotigen

In Europa zijn vooral de meelwormen, buffalo’s, krekels en sprinkhanen beschikbaar om te eten. In andere werelddelen kan je reuzenwaterwantsen, termieten en kakkerlakken tegenkomen. Naast de insecten vind je op markten in Thailand of Cambodja ook andere geleedpotigen, zoals spinnen, schorpioenen en duizendpotigen. Deze worden meestal van eventuele gifkaken en -stekels ontdaan, waarna ze worden gefrituurd. Het eten van insecten is in sommige landen ook onderdeel van de militaire training, omdat soldaten zo beter kunnen overleven.

Romeinen en Grieken

Volgens Gene DeFoliart, een gepensioneerde professor van entomologie, is entomofagie ongetwijfeld een oude traditie. De Romeinen en Grieken aten al insecten. Plinius, een Romeinse geleerde en auteur van de eerste eeuw, schreef dat Romeinse aristocraten ervan hielden om keverlarven te eten, die op meel en wijn opgelegd waren.

Aristoteles, een Griekse filosoof en wetenschapper van de vierde eeuw, omschreef wanneer het de ideale tijd is om cicaden (snavel insecten die van plantensappen leven) te oogsten: “Wanneer de cicadelarve zijn grootte in de grond bereikt dan noemen ze dat een nimf, hij smaakt dan het best, net voor de schil breekt.” Eerst is het mannetje het lekkerst om te eten, maar na geslachtsgemeenschap smaken de vrouwtjes beter, omdat ze vol zitten met eitjes.

door Bas Godschalk
gepost op 05-01-2020
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Toch niet zo veel zin in koken?
Ga lekker uit eten!